Nieuwsbrief Ramadan - Moskee Badr

Bekijk de webversie | Meld je af | Delen op: Facebook Twitter

WEEK

31

JCMB Nieuwsbrief

Jongerenavond & Iftar - 4 augustus 2013

Assalaamoe alaikoem warahmatoellahi wabarakatoeh,

De Jongeren- en zuster Commissie Moskee Badr organiseren een 2de jongerenavond in de Ramadan.

Op zondag 4 augustus, zal de jongerenavond plaats vinden in Moskee Badr, met als thema "Wat na de Ramadan?".

De lezing zal gegeven worden door onze broeder Said Amrani.

Tijd:          na het Asr-gebed

Datum:     4 augustus 2013

Locatie:    ​Willem Leevendstraat 7, 1055 KB in Amsterdam

De jongerenavond zal afgesloten worden met een gezamenlijke Iftar maaltijd na het Maghreb gebed. Broeders en zusters zijn allen welkom.

Wij zien jou, met al je vriend (en) (innen) graag op de jongerenavond.

Wassalaamoe alaikoem warahmatoellahi wabarakatoeh,

Jongeren- en zuster Commissie Moskee Badr

Flyer

Nieuwe tapijten

Moskee Badr wil insha'Allah de tapijten vernieuwen. Dit zijn we a.s. zondag van plan en het moet allemaal gereed zijn vòòr Al-'Eid. Wij hebben jullie hulp hierbij nodig! Dit is een oproep aan jullie allemaal om deze kans niet aan jullie neus voorbij te laten gaan. Gedenk dat elke moslim die hierop bidt, jij daar ook een deel van de beloning zult krijgen, als jij dit mogelijk hebt gemaakt. We zitten in een mooie en gezegende maand, maak er gebruik van en stort je bijdrage op 49.89.49.095 t.n.v. Moskee Badr o.v.v. donatie tapijten of maak een bedrag over via iDeal op de website. Per meter kost het incl. leggen €20,-. Dus voor 2 tientjes kunnen 2 of 3 mensen naast elkaar bidden. Dubbele of tripple beloning! Laat insha'Allah de duivel je niet weerhouden om mee te doen en kom met Al-'Eid bidden om de nieuwe lay-out te zien.

Baraka'Allahoe fikoem voor jullie bijdrage.

Dagelijkse Iftar

Zoals elk jaar, bereidt Moskee Badr ook dit jaar voor behoeftigen maaltijden voor, oftewel de Iftar. Over de gehele wereld zijn de meeste mensen niet anders gewend dan dat er drie maaltijden per dag op tafel wordt gelegd. Soms vergeten we dat er genoeg (zelfs te veel) mensen zijn die helemaal niets te eten hebben en soms zelfs dagen lang.

Om deze mensen in de maand Ramadan in ieder geval het gevoel te geven dat er aan hun gedacht wordt, is deze Iftar in het leven geroepen. Hierbij wordt na zonsondergang het vasten verbroken. Het verbreken van het vasten wordt op de meest gebruikelijke manier gedaan door het eten van een dadel en daarna het Maghreb gebed te verrichten. Na gezamenlijk het Maghreb-gebed te hebben verricht, begeven de mensen zich naar de tent in de tuin om daar de Iftar te nuttigen.

Tijdens deze dagen wordt de Iftar door ongeveer 100 mensen bezocht. De mensen worden verwend met een maaltijd die bestaat uit de welbekende Marokkaanse Harira (soep). Deze komt natuurlijk met wat dadels en de bijbehorende overheerlijke Chebakia. Daarnaast wordt er ook door de bezoekers wat hapjes en lekkernijen gebracht voor deze mensen. Deze lekkernijen verschillen per dag en bestonden in deze maand Ramadan uit de heerlijke Msemen (Marokkaanse pannenkoek), Sfenj (Marokkaanse donut), Baklava etc etc. Dit wordt dan verdeeld over de aanwezigen.

Buren-Iftar

Enkele weken geleden is de Ramadan begonnen, de tijd is aangebroken om wat dichter tot Allah en jouw medemens te komen. Dit wordt gedaan door middel van een maand lang te vasten. Van dageraad tot zonsondergang dient de moslim geen drank of voedsel te nuttigen. Na zonsondergang mag er weer gegeten en gedronken worden. De maaltijd die na de zonsondergang genuttigd wordt, heet de Iftar. Met de gedachte van verbroedering en da'wah, kwam moskee Badr enkele jaren geleden met het initiatief om een buren-Iftar te organiseren voor verschillende organisaties en natuurlijk ook voor de buren.

Donderdag 25 juli was er weer een buren-Iftar. Een hoge opkomst, een rondleiding door de moskee en gezelligheid zouden drie belangrijke attributen zijn om een speciale avond te beleven. Helaas lieten de buren het zich af weten, waardoor de opkomst gering was. Ondanks dit was de avond toch een succes. Het was duidelijk te zien dat onder andere de politieagenten die te gast waren, het erg naar hun zin hadden.

De dag begon met een uitgebreide rondleiding door de moskee heen, waarbij algemene informatie verstrekt werd over de moskee zelf en alle activiteiten die de moskee organiseert. Vervolgens konden we ons gaan opmaken voor de Iftar.

Om 21:45 was het dan zover. Na het vasten eerst verbroken te hebben met een dadel en het Maghreb-gebed verricht te hebben, was het tijd om met de Iftar te beginnen. Er werden allerlei Marokkaanse lekkernijen geserveerd en voor ieder was er wat wils. De avond werd afgesloten met koffie en Marokkaanse thee.

Met gevulde magen en tevreden gezichten keerden de gasten terug en de conclusie was: Een geslaagde avond!

Qoraanschool

Dit jaar heeft moskee Badr voor de derde keer de Qoraanschool georganiseerd. Op maandag t/m donderdag staan de deuren open voor degene die de Tadjweed (het lezen van de Qoraan op een juiste manier) wil leren en een gedeelte van de Qoraan wil memoriseren. De lessen beginnen direct na het Dohr-gebed en eindigen om 16:30 uur. Deze lessen worden verzorgd door Oestaadh Said Amrani en twee Qoraanreciteurs uit Marokko. In het eerste gedeelte van de les wordt het boekje "Tuhfat al-Atfaal" - dat in poëzievorm geschreven is - aan de studenten uitgelegd, hierin komen de belangrijkste Tadjweed regels aan bod. In het tweede gedeelte van de les krijgen de studenten de mogelijkheid om een gedeelte van de Qoraan aan de docenten voor te lezen, als dit goed is mag de student zelfstandig verder gaan met het memoriseren van het voorgelezen stuk.

De lessen zijn aan het begin van de Ramadan begonnen en eindigen woensdag 7 augustus met de Qoraanwedstrijd, deze zal insha'Allah in de moskee plaatsvinden na het Dohr gebed. We nodigen dan ook iedereen uit om hierbij aanwezig te zijn. Er zullen insha'Allah twee wedstrijden zijn, één bij de jongens en één bij de meisjes. Tijdens de wedstrijd worden zij getest op het gedeelte van de Qoraan die zij tijdens de maand Ramadan hebben gememoriseerd, hierbij is het belangrijk dat zij de Tadjweed regels toepassen. Wel geldt als voorwaarde om met de wedstrijd mee te doen dat je minimaal 1 hizb hebt gememoriseerd tijdens deze Qoraanschool. Aan degene die het boekje "Tuhfat al-Atfaal" heeft gememoriseerd zal een cadeau worden overhandigd, nadat deze op de wedstrijd is overhoord. Wetende dat de beloning die Allah Ta'ala geeft aan de personen die zich met de Qoraan bezighouden veel groter is!

Beluister de poëzie "Tuhfat al-Atfaal" op de website.

Inzameling voor reciteurs

Zoals wellicht bekend heeft Moskee Badr een aantal bezoekers uit Marokko die gedurende de Ramadan de Taraweeh gebeden verzorgen, maar ook Qoraanlessen geven en lezingen verzorgen. Deze broeders hebben onze Ramadan beleving werkelijk verrijkt, terwijl zijzelf hun gezinnen hebben achtergelaten in Marokko. Wij weten dat deze broeders het niet breed hebben, daarom willen wij de broeders financieel steunen. Vanaf heden kan iedereen die ook een financiële bijdrage wil leveren een donatie doen op 49.89.49.095 t.n.v. Moskee Badr o.v.v. donatie reciteurs of maak een bedrag over via iDeal op de website.

'Eid-ul-Fitr

Zoals aan veel dingen komt ook aan deze gezegende Ramadan een eind. De afsluiting van de Ramadan wordt gevierd met het 'Eid-ul-Fitr. Dit jaar zal 'Eid-ul-Fitr op donderdag 8 of vrijdag 9 augustus 2013 plaatsvinden insha'Allah. De exacte datum zal te zijner tijd bekend worden gemaakt op de website.

Met 'Eid-ul-Fitr begint de dag met het verzamelen in de moskee om het 'Eidgebed te verrichten en de 'Eidpreek bij te wonen. Hierna volgt er voor bijna elke moslim de weg naar huis om dit met de familieleden te vieren. Deze dag bestaat uit het bezoeken van familieleden en de afsluiting van de Ramadan te vieren. Dit wordt gedaan door het gedenken van Allah (Soubhanahoe wa Ta'ala) en Hem te bedanken voor het mogen meemaken van deze gezegende maand en daarnaast wordt er vaak zoetigheden genuttigd.

Moge Allah (Soubhanahoe wa Ta'ala) ons in staat stellen om vele Ramadans mee te kunnen maken en moge Hij onze vasten en gebeden en sadaqaat accepteren!

Zakaat Al-Fitr

Dit jaar wordt de Zakaat Al-Fitr onderverdeeld. Een deel gaat naar de armen in Nederland. Hierbij wordt 25 euro gegeven aan personen waarvan het bestuur denkt dat het behoeftigen zijn. De rest van Zakaat Al-Fitr wordt uitgegeven aan armen in noord, midden en zuid Marokko. Met het geld wordt voedsel gekocht dat de nacht voor Al-'Eid of de ochtend ervan wordt uitgedeeld.

ikwilmoslimworden.nl

Een nieuw initiatief is gestart door Team IkWilMoslimWorden om mensen te helpen

  • de geloofsgetuigenis uit te spreken
  • drempels weg te nemen waardoor mensen niet de stap zetten
  • vragen te beantwoorden waar ze mee zitten
  • informatie en begeleiding te geven om verder te helpen in hun leven
  • ze verbinden aan de lokale gemeenschap en moskee
  • Bekijk en verspreid de website: www.ikwilmoslimworden.nl

    Moskee Badr - Willem Leevendstraat 7, 1055 KB Amsterdam - www.moskeebadr.nl

    Powered by AcyMailing