Amsterdam, zaterdag 26 mei 2012

In Frankrijk moet vanaf 1 juli een alcoholtest (éthylotest) in het voertuig aanwezig zijn. Dit geldt dan ook voor buitenlandse voertuigen. Gebruik van de alcoholtest is echter niet verplicht.

Sinds 1 december 2011 is er al de verplichting voor (uitgaans)gelegenheden die alcohol serveren en ’s nachts open zijn om hun klanten alcoholtesten ter beschikking te stellen. Deze maatregel moet het rijden onder invloed terug dringen.

Met zo’n test kunnen bestuurders, bij twijfel over hun alcoholgehalte, zelf bepalen of ze wel of niet in staat zijn een voertuig te besturen.

De test is in Frankrijk o.a. te koop bij drogisterijen, de grotere tankstations en in sommige horecagelegenheden.

De alcoholtest is onder meer verkrijgbaar via www.thuistesters.nl.

Frankrijk:

Flitswaarschuwing

  • Het meenemen en gebruik van radardetectieapparatuur is verboden.
  • Dit geldt sinds 3 januari 2012 ook voor apparatuur (bijvoorbeeld navigatieapparatuur en telefoons) met signalering voor vaste flitslocaties of trajectcontroles. Wij raden u daarom aan de Franse flitslocaties te verwijderen van uw apparaat. Raadpleeg de instructies van de leverancier.

Kinderen

  • Kinderen tot 10 jaar mogen niet op de voorbank worden vervoerd, tenzij de achterbank reeds bezet is door kinderen jonger dan 10 jaar of de auto geen achterbank of de achterbank geen veiligheidsgordels heeft. Wanneer een kind in een dergelijk geval met het gezicht naar de rugleuning in een geschikt en goedgekeurd kinderzitje op de voorbank wordt vervoerd, dient de airbag te zijn uitgeschakeld.

Slepen

  • Op autosnelwegen is slepen verboden, behalve voor een sleepdienst.
  • Elders is slepen wel toegestaan, mits het getrokken voertuig voorzien is van een bord 25 km/h en andere verlichting voert dan het trekkende voertuig.

Uitrusting

 regelopm.
Alcoholtest Verplicht (A)
Brandblusser Niet verplicht  
Gevarendriehoek Verplicht (B)
Reservelampen Niet verplicht  
Veiligheidsvest Verplicht  
Verbanddoos Niet verplicht  

Italië

Pas op voor milieuzones in Italiaanse steden

In Italiaanse stadscentra is het goed uitkijken om geen zones met beperkte toegang (vaak historische stadscentra) binnen te rijden. De boete hiervoor is tenminste € 110.

Deze zones worden aangegeven met een rechthoekig bord met daarop de tekst Zona traffico limitato. Op het vierkante witte bord staat het internationale bord verboden in te rijden. Verder staan er tijden en uitzonderingen op.

De zones zijn ingesteld om luchtvervuiling tegen te gaan en om de monumenten te beschermen. Gemotoriseerd verkeer is in deze zones alleen toegestaan voor vergunninghouders. Doorgaans wordt er gehandhaafd met behulp van flitspalen. Het vervelende is echter dat het bord vaak in een woud van verkeersborden staat, op plaatsen waar bestuurders zoekend rondrijden in een voor hen vreemde stad. Er zijn gevallen bekend tot 9 en 14 boetes in één stad.

De boete wordt meestal geïnd door het incassobureau European Municipality Outsourcing dat wordt ingehuurd door de Italiaanse overheid. Bezwaar maken heeft alleen zin als de bestuurder kan aantonen niet ter plaatse te zijn geweest of als de bestuurder de boete pas ontvangt als er meer dan een jaar is verstreken. Indien gebruik gemaakt wordt van een huurauto kan de termijn voor toezending langer dan een jaar zijn.
Bezwaar maken kan ook als de bestuurder valt onder de uitzonderingen: Iemand is een gast bij een hotel in het stadscentrum of in het bezit van een invalidenkaart.

Spanje:

Bij de luchtvaartmaatschappij Iberia wordt t/m 20 juli elke maandag en vrijdag gestaakt door het cabinepersoneel. Hierdoor kunnen er vluchten uitvallen. Kijk voor de actuele situatie op www.iberia.com

Griekenland:

Het leven in Griekenland blijft vol ongemakken door werkonderbrekingen en stakingen. Reizigers naar Griekenland doen er goed aan voor vertrek hun touroperator te raadplegen en/of via de media op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt iedereen af zich op te houden in samenscholingen en demonstraties.